Skip to content

ARM – основа за новите суперкомпютри

May 28, 2013

Испанският център BRC (Barcelona Supercomputing Center) е провел изследване, според което, в най-близко бъдеще ARM-чипове, подобни на използваните в съвременните смартфони, ще могат да заменят в сървърите и суперкомпютрите по-скъпите и с ниска енергоефективност процесори с х86 архитектура. Резултатите от изследването са поместени в статията “Are mobile processors ready for HPC?”, представена на публиката на изложбата EDAworkshop13, състояла се този месец в Дрезден.

В своята научна работа изследователите прогнозират повтаряне на историята от края на 20-ти век, когато RISC-чиповете, изтласкаха по-скъпите векторни процесори, използвани дотогава в суперкомпютрите. RISC от своя страна постепенно бяха заменени от х86 микропроцесори тип Intel Xeon или AMD Opteron, които и досега са основа за 500-те най-мощни компютри в света. Специалистите от BRC твърдят, че при прогнозното развитие на технологиите, използвани във високопроизводителните системи, ще се обръща все по-голямо внимания не на изчислителната мощ, а и на цената на чипа и неговите размери. “Мобилните процесори не са по-бързи, но те са значително по-евтини” – обясняват изследователите.

Една от задачите на Barcelona Supercomputing Center е създаването на прототип за изчислителна система, която да притежава висока ефективност на изчисленията спрямо изразходваната енергия (performance-per-watt). Към днешен ден, чрез финансовата поддръжка на правителството на Испания и Европейския съюз, компанията изгражда сървъри, базирани на 4-ядрения NvidiaTegra 3 и 2-ядрения Samsung Exynos 5250.

Вижте повече: http://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/ARM-%D0%B…