Skip to content

Barcelona construeix el primer megaordinador del món basat en telèfons mòbils

April 24, 2012

En una petita cambra d’un dels edificis consagrats a la investigació del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) pren forma el que per a molts és una seriosa amenaça a la supremacia tecnològica nord-americana i asiàtica al camp dels ordinadors gegants. Allà, un equip de científics construeix el que serà el primer supercomputador del món basat en els telèfons mòbils. La idea és aprofitar l’eficiència en el consum energètic dels smartphones i de les tabletes-que la major part del temps no estan endollats a la xarxa elèctrica i funcionen sense sobreescalfar-per augmentar la capacitat de càlcul sense disparar la despesa energètica. Tot un repte que ha de donar resposta a les necessitats-creixents-de les empreses i institucions, que demanen operacions, programes, simulacions, cada vegada més complicats.

Aquest és l’objectiu del projecte Mont Blanc, liderat per Barcelona i que dóna compte de la potència que la capital catalana té en aquest àmbit, un dels màxims exponents de la high tech. Les aplicacions d’aquests aparells gegants, que en realitat són ordinadors normals interconnectats, abasten múltiples camps: des de la simulació del cos humà, la interacció entre un element químic i la cèl · lula que es pretén guarir, la comparació de genomes de diferents espècies o l’anàlisi per determinar la millor ubicació de molins de vent al mar tenint en compte la interacció del vent, les onades o les turbulències, fins al control i la predicció dels índexs de la qualitat de l’aire o la recerca de jaciments de petroli en els fons marins. Aquests són només alguns exemples. La llista completa és llarguíssima.

“La nostra ciutat està al capdamunt de l’arquitectura de computació, és molt respectada a tot el món per la feina que es fa en aquest camp, estem al nivell de Stanford, Berkeley o Wisconsin”, destaca Àlex Ramírez, cap d’equip del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i responsable del projecte Mont Blanc. Ell és una de les persones que més temps està amb la criatura que es munta al campus i té molt clar el que està en joc. ”Aquest projecte va a contribuir que la supercomputació doni un gran salt”, afirma. I en aquest camp, dir això no és qualsevol cosa. ”L’arquitectura de computació-prossegueix-és l’àmbit de l’enginyeria que avança més ràpid; cada deu anys el seu rendiment es multiplica per mil”. Espectacular però també preocupant, ja que, si no es creix també en eficiència, els costos econòmics es dispararan. I en això hi ha el projecte que es desenvolupa a la UPC.

Creat el 2005, el BSC-CNS té 350 investigadors i experts en HPC (high performance computing), dels quals un centenar són de fora d’Espanya. El seu director és el catedràtic Mateo Valero i està gestionat per un consorci format pel Ministeri de Ciència i Innovació, la Conselleria d’Economia i Coneixement i la UPC. La construcció del megaordinador supereficientdel projecte Mont Blanc té una inversió de 14,5 milions d’euros. D’aquests, 8,1 milions procedeixen de fons de la Unió Europea. Els treballs van començar el passat novembre i es preveu que finalitzin el setembre del 2014.

El soci principal del BSC en aquest projecte comunitari és Bull, firma francesa especialitzada en supercomputació. També participen ARM (empresa britànica de processadors de mòbils i tablets), Gnodal (xarxes d’interconnexió, també anglesa), dos centres de supercomputació alemanys (Juelich i Leibniz-Rechenzentrum), l’agència de supercomptación Genci i el Centre National de la Recherche Scientifique (ambdós de França) així com el consorci interuniversitari italià CINECA.

“Els actuals supercomputadors utilitzen la tecnologia dels ordinadors personals (els PC)”, explica Ramírez. El Mare Nostrum, la joia del BSC és precisament això: “Munts de PC units amb el mateix nombre de cables de fibra òptica, el que és especial és la manera com s’uneixen, amb connexions de gran velocitat i, sobretot, la programació” , afegeix aquest científic. En total són 2.560 ordinadors, que sumen més de 10.000 processadors. La seva capacitat de càlcul és de 94,21 Teraflops (bilions d’operacions per segon).

Quan es va estrenar, el 2004, aquest monstre tecnològic-el seu aspecte, dins d’una immensa urna de vidre enmig de la capella de la Torre Girona, és imponent-era el quart supercomputador més potent del món, i el primer d’Europa. Ara és al 299 del rànquing internacional. Però, matisa Ramírez, amb la nova actualització prevista, recuperarà moltíssimes posicions i se situarà en el 15 o el 20 el planeta, i entre els quatre primers del continent. De nou entre els millors. Un altre megaordinador del BSC, Mino Tauro, estrenat el passat estiu, és en aquests moments la màquina d’aquest tipus més eficient d’Europa i la setena del món en aquesta prestació. Déu n’hi do.

Àlex Ramírez, de 38 anys, és doctor en Enginyeria Informàtica i professor associat de la UPC. El que li agrada és parlar de la feina del seu equip i no d’ell. Amb tot, no està de més destacar que el 2002 va obtenir el premi extraordinari de la seva universitat a la millor tesi doctoral en ciències de la computació i que ha treballat en californià Sillicon Valley, la meca de la indústria informàtica. La primera versió del prototipus que aquest investigador i el seu grup de treball estan muntant ja està pràcticament llesta. L’enginy està composat pels processadors de 128 telèfons mòbils. Aquest estiu s’espera tenir una segona versió més potent. L’artefacte s’accelerarà amb una targeta gràfica d’ordinador portàtil. I, en una tercera fase, prevista per a finals de l’any vinent, es vol tenir el prototip final, ja fabricat per una empresa. El resultat serà un ordinador gegant de nova generació unes deu vegades més eficient que els actualment més desenvolupats.

Sense el centre de supercomputació, Barcelona no podria estar al capdavant d’aquest projecte. ”Per mi és un orgull poder fer aquesta feina però la llàstima és que tinguem poques empreses amb capital d’aquí que puguin beneficiar-se, la major part són de capital estranger i és a elles a les que estem transferint tecnologia”, lamenta Ramírez. I no només ho diu pel que pugui suposar el nou supercomputador, també per la tasca que s’està fent amb les màquines actuals. Aquest és el problema, que no hi ha teixit industrial propi en aquest sector. No hi ha dubte que sense iniciatives públiques com aquesta, cap i casal no apareixeria al mapa. Cada trimestre, el BSC rep uns 70 encàrrecs externs.

Aquesta investigació tan puntera es fa a tocar de les aules del Campus Nord on els joves estudien la seva carrera universitària. Alguns són alumnes d’Àlex Ramírez o dels seus col · laboradors. Altres no. I la major part desconeix que a escassos metres, en una petita cambra, està a punt de veure la llum una criatura tecnològica-europea, espanyola, catalana i barcelonina-que plantarà cara al domini dels Estats Units i Japó en la supercomputació.