Skip to content

Onderzoekers zetten Samsungs Exynos 5-socs in voor supercomputer

November 16, 2012

Door Willem de Moor, vrijdag 16 november 2012 14:12, views: 3.807

Medewerkers van het Mont-Blanc project, een project van het Barcelona Supercomputing Center, willen een supercomputer bouwen die met Exynos 5-socs werkt. De ARM-processors moeten als onderzoeksplatform voor energiezuinige supercomputers dienen.

Het team van het Mont-Blanc-project gaat de op 32nm geproduceerde Exynos 5 dualcore-socs van Samsung gebruiken voor een testplatform. Het project maakt gebruik van het Arndale Board, een development-bord met de soc, 2GB ddr3-geheugen, en diverse randapparatuur en connectors. De zuinige socs met ARM Cortex A15-architectuur en Mali T604-gpu moet relatief goede rekenprestaties combineren met een laag vermogen. Het prototype dat door het team gebouwd wordt, dient als testplatform om te onderzoeken hoe een dergelijk sterk geïntegreerd platform zich verhoudt tot traditionele supercomputers. Na het porteren van wetenschappelijke software voor de ARM-cores zullen de onderzoekers ook de benodigde software schrijven om ook de embedded gpu te benutten.

Een van de grootste uitdagingen in hpc-toepassingen, oftewel high performance computing, is het opgenomen vermogen van supercomputers. Met steeds meer vraag naar rekenkracht moeten steeds meer processor- en gpu-cores worden ingezet om die performance te kunnen leveren. Huidige supercomputers, zoals de nieuwste nummer 1 in de Top500-lijst, leveren enkele gigaflops per watt. Om echter aan de steeds grotere vraag naar rekenkracht, in de orde van grootte van exaflops, te voldoen, zijn systemen nodig die ten minste 50Gflops/watt leveren. Een systeem kan, realistisch gezien, nu eenmaal niet meer energie leveren.

ARM-systemen zouden een alternatief kunnen vormen voor traditionele systemen met krachtige processors om dat streven met het beschikbare vermogen te behalen. De interesse in de ARM-architectuur voor serverdoeleinden groeit de laatste tijd sterk. Zo kondige onder meer AMD aan ARM-serverprocessors te gaan maken en Nvidia integreert ARM-cores in zijn Tesla-gpu’s.

Source: http://tweakers.net/nieuws/85581/onderzoekers-zetten-samsungs-exynos-5-socs-in-voor-supercomputer.html